Wednesday, August 3, 2016

3 Tips Memilih Supplemen Kalsium

Masa ibu mengandungkan Damia dulu, trimester pertama, suka bebenor minum susu. Ibu minum susu ANMUM. Rasa dia sedap. Mabeless :)

Tapi bila masuk 4 bulan, selera dah berubah. Bau susu je rase loya. Memang tak leh telan langsung taw. 

Bila jumpa doktor, ibu cakap, tak boleh telan susu. Doktor advise makan supplements kalsium.

Masa tu ibu main beli aje kat farmasi. Asal murah, ibu sambar :) hihihi. 
Tak tengok pon nutri fact. RDA untuk kalsium pun tak ingat sangat. Ibu beli jenama X, besar taw pill nya.

Tapi, bila dah jadi agen Shaklee ni, dah belajar, dah pergi kelas nutrisi, baru tahu yang ada tips nak pilih kalsium. So, ibu share ye dengan u olls.

# TIPS 1

Pastikan supplements kalsium tu mengandungi magnesium.

Kenapa?

- Magnesium ni mineral yang sukar untuk disimpan didalam tubuh
- TAPI, magnesium ni PENTING untuk bantu menyerap kalsium dan mengekalkannya di dalam tubuh

# TIPS 2

Mesti ada Vitamin D

Kenapa?

- Vitamin D ni fungsinya untul memaksimakan penyerapan calcium didalam tubuh
- Vitamin D juga bantu regulate kalsium di dalam peredaran darah

# TIPS 3

Pilih kalsium supplement dari sumber calcium citrate

Kenapa?

- kerana kadar penyerapan kedalam tubuh lebih tinggi

---
Lepas ibu tahu tentang info ni, ibu pergilah farmasi skodeng kat nutri fact tu. Memang ada semua yang kat atas tu tapi tak meet dengan RDA. Pastu, tengok harga, rupanya Ostematrix Shaklee lagi murah :) hihihi.

Tak ape lah. 
Nak buat cemana. Benda dah lepas.. iye dakk? :)

Ibu kongsikan info ni agar boleh bantu korang untuk berjimat. Bulan Ogos 2016 ni kan ada promosi Ostematrix. Lagilah MURAH.

Opss. By the way, KALSIUM ni bukan ibu-ibu memgandung/menyusu aje taw. Lelaki pun kena cukup KALSIUM. Nanti nak angkat bini, tak lah sakit pinggang. Hahaha :P . Macam biasa, if berminat, terus roger ibu kat wassap --> 017-6460765 (simpan terus no ni dalam h/p korang)

Foto : Nur Damia Humaira' masa umur 3 hari. Iyeee. Damia ikot muka ayahh dia :)



#IbuDiyana
Agen Shaklee Bertauliah
Bekas Nurse IJN & Pantai Hospital Ayer Keroh

Sunday, July 24, 2016

Tip Penting Kawal Kolestrol Tanpa Produk

Cemana nak kawal kolestrol tanpa ambil sebarang produk?
Jawapan : Disiplin.



Nak kawal berat badan dan kolestrol, kena disiplin yang tinggi. Lebih-lebih lagi bab jaga makan. Ibu faham susah. Yelah. Dah bertahun makan nasi penuh 1 pinggan, sekarang plak kena amek nasi 1 kepal aje. Pastu makanan kat Malaysia ni seksi-seksi. Tergugat nafsu makan. Tengok ayam goreng pun lazat berkrimmm macam ayam kepsi.
So, pelan-pelan okey. Cuba try test cari alternatif lain untuk bantu kite berdisiplin.

Kalau agak-agak nafsu tergugat tengok makanan sedap-sedap tu, keluar makan tak yah bawak dompet. Paling senang, g opis bawak makanan dari rumah.
Oh ya.
Sebelum makan tu cuba minum 1 gelas air masak. Bila ambil nasi, nasi tu korang cerai-ceraikan. Means jangan biarkan dia selonggok. Ibu tak tau nak cakap cemana. Harap korang dapat 'tangkaplah' apa ibu cakap ni.

Make sure minum air masak secukupnya.
Boleh ikut tips minum air masak seperti dalam gambar ni

Ibu pun tengah cuba mendisiplinkan diri. Maklomlah nak masuk 3 siries ni kena jaga extra. Sel-sel badan kan dah tak secekap dulu :)

Orait. Sampai kite bertemu di next entry ok :)

#IbuDiyana
Agen Shaklee Bertauliah
Bekas Nurse IJN & Pantai Hospital Ayer Keroh

Wednesday, July 20, 2016

Penerangan Ringkas Tentang Serangan Jantung

Seperti yang ibu janjikan, entry kali ni ibu nak share tentang bagaimana serangan jantung boleh terjadi. Ilmu ni penting tau. Sebab, korang boleh bantu berikan kesedaran pada family dan rakan-rakan korang. So, make sure korang baca sampai habis dan hadamkan!

Untuk pengetahuan korang, jantung ni very special organ sebab ia ada 1 sistem tersendiri yang boleh mengepam darah ke seluruh badan tanpa isyarat dari otak. Tapi ibu tak nak explain bab ni. Tak nak bagi korang pening. Kang korang stress, nanti timbul masalah pulak. Hehehe.

Orait. Seperti organ lain, ada saluran darah yang bekalkan oksigen & nutrient pada jantung yang di namakan CORONARY ARTERY. Ibu nak bagi 1 situasi agar korang lebih faham.

Bayangkan coronary artery tu ibarat saluran paip. Bila saluran paip tu tak ada apa-apa yang block, air boleh mengalir dengan derasnya. Jika ada yang block saluran paip tu, air dapat mengalir sedikit aje. So samalah dengan coronary artery tu.



Bila ada plaque di sekitar dinding arteri, darah tak dapat mengalir dengan baik. Apa yang berlaku? Otot jantung akan mula 'kepenatan' sebab tak dapat oksigen dan nutrient. Lama-lama kelamaan, otot ini akan mati dan bila ini berlaku, jantung tak dapat menjalankan fungsinya. Dan pada ketika inilah ia di panggil SERANGAN JANTUNG. Korang boleh tengok video pendek kat bawah ni (malas tengok, rugi!)



Sebab-sebab terjadinya plaque


Actually banyak sebab tau. Tapi ibu just tulis yang penting aje. Macam mana ia berlaku, nanti bila di izinkan, ibu terangkan lebih lanjut okeh. So 3 sebab utama terjadinya plaque ialah :

1. Tahap kolesterol yang tinggi
2. Penyakit kencing manis
3. Faktor usia

Oleh itu, sangat penting untuk kita amalkan gaya hidup yang sihat. U olls boleh baca entry ibu untuk TIPS KURANGKAN RISIKO SERANGAN JANTUNG. Jika u olls nak tahu supplements Shaklee yang baik untuk jantung, whatsapp +60176460765.

#IbuDiyana
Agen Shaklee Bertauliah
Bekas Nurse IJN & Pantai Hospital Ayer Keroh

Tuesday, July 19, 2016

4 Kelebihan Jadi Ahli Shaklee

Sesetengah orang, dia suka consume produk Shaklee sebab bantu dia sihat, cantik dan sebagainya. Tapi, bila offer untuk jadi ahli, dia tak nak. Tak tahulah kenapa. Maybe tak ada orang yang nak share manfaat jadi ahli Shaklee kat dia kan?
For those yang tak tahu apa kelebihan jadi ahli Shaklee, ibu nak bocorkan rahsia kelebihan jadi ahli Shaklee dan share pengalaman MAHAL ibu sebagai agen Shaklee secara online. Tapi rahsia ni bukan untuk di simpan sorang-sorang taw :) Rahsia ni korang boleh share dengan adik beradik korang yang tengah tunggu SPM tu, anak jiran sebelah rumah yang tengah tunggu offer keje, or kawan-kawan korang yang nak side income berjumlah WAAWWW!. So, baca sampai habes okeh!

4 Kelebihan jadi ahli/agen Shaklee

 Yuran keahlian yang RENDAH dan SEUMUR HIDUP
Yuran keahlian serendah rm68.90 aje. If BIJAK bestari, boleh jadi ahli dengan keahlian PERCUMA (nak tau cara PM tepi naa ๐Ÿ˜‚). Bila dah sign up as ahli, tak yah susah-susah nak renew keahlian setiap tahun dah. Dan yang BEST, tak perlu maintain point untuk kekalkan keahlian. Haa.. Jimat kan 
 Ada support group
Bila U jadi ahli Shaklee, ibu akan masukkan U dalam support group di fesbook. Dalam tu, segala info tentang produk Shaklee U boleh dapat. Cara nak makan pun ada. If U nak tanya apa-apa tentang produk Shaklee yang sesuai dengan U, boleh tanya di situ atau direct aje dengan ibu.
And for those yang nak mulakan bisness, ibu akan bantu U untuk guide. Ibu faham. Antara dilema sebelum mulakan bisness ialah kekurangan ilmu bisness. Ye lah. Mak ayah, adik beradik tak ada sorang pun jadi peniaga. Cemana nak jadi agen Shaklee pulakk?
Dont worry babehh. Once U register agen dengan ibu, ibu akan bantu, in shaa Allah.

Group sokongan Shaklee di Facebook


Group whatsapp bagi mereka yang menjalani bisness Shaklee

 Bonus $$$ yang lumayan
- Shaklee offer macam-macam cash bonus pada ahli mahupun agen. Even U consume produk Shaklee untuk diri U sendiri or family, U still berpeluang dapat bonus tapi tak lah sebanyak mereka yang jadi agen. Shaklee tawarkan cash dari untung runcit (nikmati diskaun produk 10-30% dari harga retail. So lepas ni tak yah nak survey harga lagi. Hihihi), bonus peribadi 5-21%, bonus kepimpinan, bonus kereta dan bonus berkala. Ni semua ibu akan kongsi 1 persatu pada U nanti.
And those yang berminat jadi ahli Shaklee untuk dapat side income, Ibu tak jamin U jadi agen Shaklee hari ni, esok u dapat rm10 000. TAPI ibu boleh bantu U tunjukkan jalan untuk dapat duet poket berdasarkan target U yang reasonable. Let say U nak Shaklee bank in pada U rm200 next month, ibu kasi tunjuk jalan mana. Kalau U nak rm2000, ibu kasi suluh dengan torch light bosarr punya :). Nak rm5000? Orait, Jom PM tepi. Kita discuss bagi jadi! :)
 EXCLUSIVE untuk AGEN
- Seronok tak kalau ada orang sponsor U bercuti dan tinggal di hotel 5 bintang, bagi duet poket, and U hanya bawak badan aje? Mestilah seronok kann? ๐Ÿ˜ Inilah yang Shaklee offer pada AGEN yang layak. Ibu pun sedang mengejar tiket exclusive ni untuk tahun depan. Andai awak sudi, jomlah kita sama-sama bercuti bawak badan aje ๐Ÿ˜‰
Dalam memori : Jakun betul tengok toilet hotel bertaraf 5 bintang. Hehehe
Masa ni ibu dapat menginap di Saujana Hotel, Subang sewaktu National Conference 2014
Tu antara kelebihan ahli Shaklee. Best kann ๐Ÿ˜‰ Sekarang ibu nak share pulak pengalaman ibu sebagai agen Shaklee secara online. And those yang berminat untuk jadi AGEN, baca sampai habis!
Di awal penglibatan dalam Shaklee, ibu mulakan dengan berpesbook aja tau. Kawan pesbook masa tu tak cecah 1000 orang. Ratus-ratus aje. Followers sorang pon tak ada. Hahaha. Tapi, dari situlah ibu mula bertatih dalam Shaklee ni. U boleh follow ibu di Facebook Nordiyana Jamal
Alhamdulillah. Sekarang kawan fesbook ibu dah 5000 orang. Followers pun ada 600 orang :)

Kalau U olls nak tahu, dulu payah nak order Shaklee. Kena call ATAU email/fax ATAU walked in ke branch. Leceh. Penat! (Tapi ibu harung jugakk) hihihi.
Tahun 2013, bila Shaklee upgrade ke pembelian online di www.shaklee2u.com.my , ibu rasa seronok macam nak melompat ๐Ÿ˜‚hahaha. Ye lah. Tahun 2013 tu lah ibu kembali bermaustatin kat Melaka ni. Dalam otak dah risau cemana lah nak order nanti.
Tu sebab ibu syukur sangat Shaklee upgrade pembelian secara online ni sebab :
 Memudahkan urusan
Dengan pembelian secara online ni, ibu boleh enter order in just a few click aje. Tak yah risau lagi kalau dok jauh dari branch dan HQ. Nak bercuti kat mana-mana, bila-bila masa pun bolehh ๐Ÿ˜Ž Bila ada customer order, kita enter order dalam sistem, then Shaklee tolong post pada customer.
 Boleh berbisness dalam waktu yang flexible.
Masa ibu kerja nurse dulu, habis shift baru dapat ke branch untuk order. Tapi sekarang ni mudah. Time rehat pun boleh key in order. So U tak yah risau even U bekerja or suri rumah. Klik-klik aje, dah siapp. Macam ibu yang dah jadi manager rumah tangga ni, settle semua kerja, boleh dah buat bisness Shaklee nie.
 Anytime anywhere!
Asalkan ada internet, kat mana-mana pun boleh settlekan order customer. Let say ada customer bank in jam 10 malam, jam 10.05 malam order dah settle. Customer senang hati, korang pun happy. Best kann? ๐Ÿ˜‰
.
Once U register seagai ahli, U akan dapat no ID dan password untuk log in ke sistem Shaklee ni

Dalam sistem ni, U boleh dapat segala info tentang offer dan fungsi produk.
U juga boleh tengok berapa points yang U dah kumpul dan berapa bonus yang U bakal dapat.

"Saya berminat jadi agen Shaklee. Cemana untuk mulakan bisness Shaklee ni? 

Apa yang U kena buat sekarang ialah register as Shaklee member dengan ibu and share kelebihan dan kebaikan produk Shaklee melalui media sosial. Sekarang ni mudah aja nak promosikan bisness guna media sosial sebab ikut statistik pada tahun 2013, pengguna facebook kat Malaysia ni 70% dari jumlah penduduk taw. Rujukan :SINAR HARIAN. Sekarang ni dah 2016. Rakyat Malaysia berapa jutaaa? Kan ramai prospek tue. Belum masuk pengguna instagram, blog, you tube dan lain-lain lagi ๐Ÿ˜
Zero ilmu online marketing?
Tak confident nak santau prospek?
Its okeh babehh. Ibu sudi ajar. Soalnya adakah U benar-benar KOMITED untuk belajar dan bertindak?
Jika ya,
You are MOST welcome to be my bisness partner in Shaklee.
Whatsapp +60176460765 untuk ibu guide U.
Bertindak sekarang ya!

#IbuDiyana
Agen Shaklee Bertauliah
Bekas Nurse IJN & Pantai Hospital Ayer Keroh





Thursday, July 14, 2016

Post Duit Raya Jadi Viral Di Facebook

Entry kali ni saje aje nak kongsi feeling baget retis. Siapa nak muntah hijau, pergi toilet dulu okey :) hehehe.

Last month, tak sangka 1 status ibu jadi viral sampai 5K+. Simple aje post tu. Pasal duit raya. Ibu main hentam je buat post tu. Aleh-aleh, jadi viral pulak. Cer klik SINI 


5k + LIKES, 1k+ COMMENTS, 5k+ SHARES

Seronok jugak tengok gelagat para isteri tag suami diorang. Rasa suwitt sangat ;) Sang suami pun melayan sama. Hehehe. Tapi, ada gak yang mengeluh dan bagi tarbiah free kat komen. Depa kata "bagi kat mak ayah lah lebih". Yes, ibu setuju. Tapi, nama pun duit raya. Tak kisahlah nak bagi siapa pun, nak bagi banyak mana. Bukan benda wajib pun seperti nafkah. Betul-betul?



Yang rase macam retisnya tu, sampai fesbook OHBULAN! pun share "gambar" tue ;P hehehe. Ini pun kawan fesbook ibu Radhiah Izzati yang bagitahu. Tu belum cukup fofular taw. Since dah jadi viral, ada jugak yang copy pasta ayat tu and tepek kat page dia. Fuhh. Naseb lah bukan copywriting post Shaklee. Kalau tak, semput nafas ibu ;) Korang tak yah r tau. Biar tersimpan kemas kat hati ibu. Cewahhh ;P

Anyway, mesti korang tertanya, apa perasaan ibu lepas post jadi bahan viral?

Sejujurnya TERKEJUT. Post sempoi tu ibu tulis santai-santai aje. Bila jadi viral, terkezutt mak. Eh ibu ;P . Happy? Emm happy la jugak sebab tengok gelagat isteri-isteri tag suami diorang. Lagi suwit bila si suami balas-balas manja komen si isteri ;) Yang tak berapa bestnya tu, yang part merungut-rungut, ostad ostajah jadian pun ramai. Hahaha. Anyway, memang tak baca habis pun. 1000 komen kowt. Tak kuasa nak layan. Tapi seriusly, baru rase feeling jadi artis. Macam-macam pandangan/gossip orang boleh bagi kat kite and kita kena TELAN benda tu.

Ermm. Rasanya, tu ajelah ibu nak kongsikan. Tengs those yang sempoi bak hangg layan isu viral duit raya ni ea. Next year jadi bahan lagi agaknye :) hihihi

Ok. Baiii semua.
Assalammualaikum (jangan lupa jawab salam)


#IbuDiyana
Agen Shaklee Bertauliah
Bekas Nurse IJN & Pantai Hospital Ayer Keroh

5 Tips Kurangkan Risiko Penyakit Jantung





Masa ibu kerja kat IJN dulu, pesakit memang ramai. Asik full house aje ward A2 ZONE 1 tue. Gigil kepala lutut taw keja ;)

Masa doktor buat assessment kat pesakit, bila tanya "encik merokok?" Rata-rata memang perokok. Then bila buat angiogram, haa.. mostly mereka ni 2 vessel disease, paling 'koman' mild disease. Mild disease tu kene makan obat, kena jaga makan. Tapi kalau merokok, still boleh terjadinya *plague di saluran darah (*benda alah ni lah yang halang peredaran darah)

So, apa perlu buat?


5 Tips Kurangkan Risiko Penyakit Jantung


Ekceli tips ni dah lapok. Kat fesbook, kat blog, berlambak dah. Poster-poster pun bersepah. Tapi ibu nak jugak share dengan korang.

1. Berhenti merokok. Nicotin dalam rokok tu boleh deposit dalam salur darah. Bila salur darah dah block, tu yang jadi sakit dada, sesak nafas and end up dengan serangan jantung.

2. Amalkan pemakanan yang sihat.
Tak di nafikan, memang payah nak amalkan. Makanan kat Malaysia ni sedap-sedap. Tapi memang kena sadokan hati. Banyakkan sayuran dan buahan. Kurangkan lemak, minyak dan gula

3. Senaman yang konsisten
Lakukan senaman 2x seminggu paling minimum. Kalau agak-agak busy memanjang, buat kat rumah pon boleh. You tube berlambak video home workout.

4. Lakukan pemeriksaan berkala
Even korang tak merokok, jaga pemakanan and bersenam, korang still kena lakukan pemeriksaan dengan doktor. Penyakit ni datang tak kira masa, tak kira siapa. Kalau buat pemeriksaan, dapat detect awal, in shaa Allah rawatan boleh di berikan dengan cepat.

5. Makanan tambahan
Tips ni ibu yang tambah. Sebab ibu agen Shaklee ke? Opcoz not 100%. Ibu share because I care. Since yang no 1 dan 2 tu susah nak buat, ibu recommend you all untuk consume Vivix dan basic heath set (Vitalea, Bcomplex, Vitamin C, Ostematrix).

Vivix tu boleh bantu kurangkan ketagihan merokok, kawal gula dalam darah dan dapat bantu kawal kolestrol.

Vitalea + Bcomplex + Vitamin C + Ostematrix secara keseluruhannya boleh bantu "tampal" nutrient yang tak cukup dalam diet seharian. Selain tu ia boleh bantu berikan tenaga, dan boost imun sistem.



Faham-faham?
Share info ni jika bermanfaat.

* In shaa Allah, nanti ibu akan share lebih lanjut bagaimana serangan jantung boleh berlaku.



Offer Julai 2016. Diskaun 5 % untuk Twin Pack dan Percuma 1 dengan 6 botol Vivix.

#IbuDiyana
Bekas Jururawat IJN
Agen Shaklee Bertauliah
0176460765



Wednesday, July 13, 2016

Cabut Plug Untuk Jimat Elektrik

Dulu-dulu, ibu tak caye tau. Betul ke cabut plug boleh jimat eletrik? So, bulan lepas ibu try lah.

Kalau ikutkan, bulan puasa ni banyak guna elektrik. Kakak ibu siapkan tempahan kuih raya sampai jam 6 pagi. Guna oven, lampu, kipas berdouble-double sebab panas, ada wifi, tengok tv lagi. Belum campur cas handphone 3x sehari + tv yang tengok kami :) hihihi

Semalam bila bil sampai, tengok jumlah yang perlu di bayar, terkojut ibu. Ingatkan kena bayar rm110 ke, sekali rm64 aje. Less rm20 dari bulan lepas :)

Yang ni ibu just cabut plug mesin basuh, cerek elektrik, oven dan periuk nasi aje taw :)

Kawan-kawan fesbook ibu pun turut dapat result yang sama lepas cabut plug :)

 So, if korang nak gak jimat eletrik macam kami nie,silalah cabut plug lepas guna okey ;)

Nordiyana Jamal
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012
0176460765


Tuesday, July 12, 2016

Cerita Raya Ibu Diyana 2016

Lamanye tak tulis entry. Last tulis bulan 4. So, sempena bulan kemenangan ni, ibu mulakan entry blog ibu dengan cerita raya 2016 :)

Actually, raya tahun ni tak ada banyak beza pun dengan raya sebelum ni. Alhamdulillah dah 5 tahun bergelar isteri ni, ibu masih dapat beraya di kampung 2-2 belah pihak sebab jarak rumah mak dan keฤบuarga mertua 4 km aje. Pun begitu, tahun ni merupakan tahun pertama ibu beraya tanpa ayah mertua yang telah pergi menghadap Illahi.

Bercerita tentang keluarga, ibu merupakan anak ke 4 dari 6 beradik. Ade abang sorang aje. Yang sulong. Yang lain perempuan. Tahun ni turn along beraya di Melaka so meriah sikit la. Gambar bawah ni adalah family ibu :)


Tahun ni tema hijau emerald ;). Abaikan brother yang pakai jubah silver tue eaa. Hihihi  

Awal pagi setelah subuh, kami akan bermaaf-maafan. Lepas settle semua, sesi fotografi bersama keluarga. Then, ibu dan suami akan terus ke Simpang Bekoh untuk solat raya Aidilfitri.

Selesai semua, kami mulakan dengan sesi bermaaf maafan. Lepas tu macam biasalah. Ambil gambar :) Owh ya. Lupe nak cerรฌta. Suami ibu ni anak bongsu ฤari 5 beradik. Anak lelaki tunggal. Family sebelah suami besar sikit. Anak-anak buah semua dah besar-besar. Ibu belanja korang gambar raya ibu di rumah mertua ok...

Keluarga mertua ibu lebih besar. Ni tak masuk lagi family tiri asben.
Kalau masuk, tak muat gambar ;) Tema belah mertua, warna silver.
Abaikan wanita ayu pakai warna hijau tue ea.

* Dalam gembira menyambut syawal, yang tiada tetap tidak di lupakan. Al fatihah untuk arwah abah mertua Cikgu Hj. Abu Bakar Bin Ahmad, mak mertua Kamariah binti Abd Aziz dan juga anak-anak syurga ibu ; Muhammad dan Ahmad.

Oklah. Sampai sini dulu celoteh santai ibu. In Shaa Allah ibu akan tulis entry yang lain yang lebih kick untuk manfaat bersama.

Nordiyana Jamal
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012
0176460765



Wednesday, April 13, 2016

Beza LDL dan HDL Yang Perlu Anda Tahu

Pernah dengar LDL dan HDL? Para doktor dan misi-misi sure arif sangat pasal ni kan ;) Bagi yang tak tahu, ibu akan share dengan uolls. Baca sampai habis tau.

1st thing yang uolssperlu tahu, LDL dan HDL ni bukan orang ataupun alien :) Tapi, 2 benda alah ni ialah jenis kolestrol. Nama panjang LDL ialah Low-density Lipoprotein, HDL pulak High-density Lipoprotein. Tahap LDL yang tinggi tak bagus ye. LDL dan HDL perlu seimbang (dalam paras normal).



Info yang perlu uolls tahu bacaan normal:

Total kolestrol kurang dari < 5.2mg/dL
LDL kurang dari < 2.6mg/dL
HDL lebih dari > 1.0mg/dL

Nota kecik : Jika tahap total kolestrol tinggi di sebabkan oleh tahap LDL yang tinggi, seseorang itu lebih berisiko mendapat penyakit jantung dan stroke.

"So ibu, macam mana nak tahu tahap kolestrol ni?"
"Senang aje. Ukur dengan pembariss laaa" (hehehe. Gurau je ni..)

Ni jawapannye.

Untuk cek kolestrol, kena cek darah. Boleh cek kat hospital kerajaan atau pun swasta. Kene puasa dulu tau untuk cek. Baru accurate. If uolls nak cek total kolestrol je, boleh beli device tu kat mana2 farmasi. Atau pun kalau nak free, datang je health wellnest yang Shaklee buat :)

Kat bawah ni ada contoh lab test kolestrol. Dari hospital mana tak tau sebab ambil kat pak cik google. Tapi same je mana-mana hospital pon. Tak de banyak beza. Cuma normal range diorang tu ade la +- sikit.


Fuhh tinggi tu. Kena jaga makan nie...
Oklah. Hopefully uolls belajar somthing dari entry ni. Nanti ibu share tips untuk turunkan kolestrol ok ;)
Nordiyana Jamal
Bekas nurse IJN/Pantai Hosp Melaka
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012
0176460765







Tuesday, April 12, 2016

5 Cara Atasi Sembelit Ketika Berpantang

Lepas bersalin ni, kebanyakkan mommies takut nak membuang najis sebab takut nak teran. Takut jahitan tertetas. Baik yang bersalin normal mahupun yang operate.

Lebih memburukkan lagi keadaan, bila ada mommies yang tak minum air 3 liter sehari sebab ada petua kata tak boleh minum banyak- nanti luka basah, lambat baik. Tapi sebenarnya, itu yang membuatkan najis jadi keras.



So.. apa solusinya?

Ok. Bawah ni ada beberapa tips atau cara atasi sembelit yang boleh mommies amalkan mengikut pengalaman ibu & juga ilmu hasil pembacaan.

1. Mesti minum air 3 liter sehari
- ibu tahu, memang ada sesetengah orang lama yang suruh mommies untuk pantang air. Jadi, mommies perlu bersedia untuk fahamkan mereka. Beritahu mereka bahawa minum air masak yang mencukupi penting untuk memastikan bendalir dalam badan kita cukup. Apabila mommies kerap ke toilet, pastikan mommies lap luka bersalin hingga kering.




2. Diet yang seimbang
- mommies, berpantang sebenarnya tidak menyekat kita untuk dapatkan diet yang seimbang. Makanan yang berserat seperti oat, nestum dan sebagainya boleh di ambil.



3. Jangan bertangguh
- Bila sampai waktu untuk mommies tunaikan hajat, jangan bertangguh. Jika mommies bertangguh, najis akan menjadi keras.

4. Lakukan pergerakan
- Mommies perlu bergerak/berjalan walaupun sedikit kerana ia dapat membantu pergerakan najis ke usus besar.

5. Penggunaan tandas duduk
- Tandas duduk dapat membantu mommies untuk membuang najis dengan baik tanpa perlu meneran dengan banyak. Dan ia juga dapat mengurangkan risiko jahitan terkoyak.

Sekiranya, mommies masih mengalami sembelit, terus berjumpa dengan doktor ya. Biasanya doktor akan berikan ubat laxatives seperti luctolose atau jika kronik, doktor akan berikan enema.

Alhamdulillah. Sewaktu ibu berpantang, ibu tidak mengalami masalah sembelit. Memang ibu mengamalkan tips-tips di atas. Dan ibu juga consume Alfalfa Shaklee untuk bantu melembutkan najis.

Alfalfa Complex mengandungi  pottasium yang membantu untuk melembutkan najis dengan membantu menyerap air di usus kecil. Baru-baru ni, ibu dapat testimoni dari Kak Sara - pengguna Alfalfa ketika berpantang.



Psst : Ada bonus untuk mommies tau. Alfalfa ni bantu untuk meningkatkan susu ibu juga :)

Harga Pasaran: Alfalfa Large : rm 103.35 , Alfalfa Small rm56.98
Harga terbaik dari ibu --> whatsapp okeh ;)

Nordiyana Jamal
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012
0176460765



Monday, April 11, 2016

Damia Suka Melaram Jadi Pengantin

Lepas COD Shaklee pada customer di Tanjung Minyak, kami ke Tesco Cheng. Konon-konon nak beli botol air damia yang dah pecah tu. Sekali entah macam mana masa nak balik tu, tersinggah kedai tudung. Ibu tengok tudung halfmoon tu rm5. Ibu tanya Damia "Damia nak ni?". Laju aje dia angguk ;)

Damia memang suka berangan jadi pengantin. Katanya dah besar nanti nak jadi IBU, nak kawen dengan ayah :) Yang ni memang tak boleh blaa :) hihihi

Apa pun, tadi Damia melaram sakan tudung tu. Ni antara aksi-aksi Damia...

Crown dah patah tuuu Damia ;)

Ada ke pengantin buat gaya gini???

Actually Damia nak tiru gaya Dato Vida ;)

Ni senyum malu-malu :) hihihi


Thursday, April 7, 2016

Kenali Big Why Untuk Motivasikan Diri

Decide nak buat bisness? Alhamdulillah. Niat yang baik tu. Ibu doakan urusan u all di mudahkan Allah.

Dalam bisness ni, macam-macam dugaan dan halangan yang harus kite tempuh. Dan ada sesetengah orang, baru 2/3 bulan buat bisness dah putus asa. Well, ibu pun pernah rasa macam tu, tapi, bila lihat semula MENGAPA ibu buat bisness pada awal-awal dulu, alhamdulillah ibu dapat bangkit semula. Itu sebabnya sangat penting untuk kita kenal pasti BIG WHY.


Apa yang di maksudkan dengan BIG WHY?


Dalam kite lakukan sesuatu, tak kiralah bekerja atau pun berniaga, kita pasti sudah ada SEBAB mengapa kite perlu lakukan sedemikian.

Contohnya, kita perlu bekerja atau berniaga untuk bantu suami menampung keperluan hidup atau pun, perlu berniaga demi membayar yuran pengajian anak. Jadikan itu SEBAB itu sebagai BIG WHY anda. Namun begitu, elakkan menetapkan DUIT sebagai BIG WHY yang utama. Fokus utama kita dalam menetapkan big why ini adalah untuk membantu insan lain atau memberi manfaat kepada orang lain kerana Allah. Niat kena lurus ya ;)


Mengapa perlu kenal pasti BIG WHY?


Bila kita dapat kenal pasti BIG WHY :

  • secara automatik, kita akan punyai semangat yang luar biasa.
  • membuatkan kita lebih fokus dalam menyesaikan sesuatu tugasan
  • dapat mendisiplinkan diri kita demi mencapai matlamat
  • tidak mudah berputus asa bila dugaan/cabaran hadir
  • mencari solusi apabila cabaran datang

Oklah. Sampai sini dulu ya.
Moga-moga entry ini dapat memberi manfaat kepada U all semua. In shaa Allah.




Nordiyana Jamal
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012
0176460765

Testimoni Omega Guard dan Meal Shake Untuk Kanak-kanak

Pernah dengar orang alah dengan bulu kucing?

Memang ada tau orang alah pada bulu kucing ni. Asyik bersin aje. Lagi teruk, ia boleh trigger astma. Astma ni jangan buat main-main tau. Boleh jadi life treathening condition. Kalau puff pun tak jalan, nampak makin susah nak nafas, memang kene ambil nebulizer kat hospital.

Nak elak astma ni cara dia senang je, elakkan trigger factor. Kene alertlah apa trigger factor dia. Contohnya macam bulu kucing ni. Kene jauhkan dari kucing ;)

Tapi, kalau dah minat dengan kucing tu, memang susah kan ;) Macam anak kak Syiqin ni. Sayang sungguh dia dengan kucing. Kucing kan haiwan kesayangan Rasullullah (bacalah selawat).

Jadi, Kak Syiqin pun cuba ikhtiar dengan makanan tambahan Omega Guard & Meal Shake + Vivix. Mula consume sejak 2 tahun lepas.

Alhamdulillah, dengan izin Allah, lepas consume Omega Guard, Meal Shake & Vivix, kesihatan anak kak Syiqin ni semakin baik.



Memang teruja baca feedback kak Syiqin kan ;) Memang dia happy sangat tengok kesihatan anak dia improved.

Mesti U all tertanya, apa manfaat Omega Guard & Meal Shake hingga membantu anak Kak Syiqin sihat? Ok. Ibu terangkan serba sedikit mengenai manfaatnya di bawah ni.

Manfaat Omega Guard

Omega Guard Shaklee sebenarnya minyak ikan. Minyak ikan kaya dengan Omega 3 iaitu EPA dan DHA. Omega 3 ni membantu untuk :
  • Meningkatkan kekebalan sistem imun badan (means badan kita kuat untuk melawan jangkitan kuman)
  • Bantu dalam perkembangan otak (kajian menunjukkan 40% pelajar yang ambil Omega 3, menunjukkan peningkatan dalam pembelajaran ; membaca, mengeja, dan tingkah laku-sumber : learningfundamental.com.au)
  • Bersifat antiradang (jadi, ia dapat mengurangkan risiko alahan, eczema dan sebagainya)


Manfaat Meal Shake

Meal Shake ni multivitamin berbentuk serbuk (perlu di bancuh) yang sangat lazat. Ia mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu termasuklah :
  • vitamin A,C,E,zink & silenium yang merupakan antioksida yang baik untuk bantu melawan jangkitan
  • Asid folik, biotin yang membantu tumbesaran kanak-kanak
  • Vitamin B yang lengkap dengan zat besi yang penting untuk membina sel darah merah
  • Protein yang membantu menghasilkan sel-sel baru
  • Kalsium untuk membina tulang yang kuat


"Ibu, saya berminat nak cuba untuk anak saya sebab dia selalu demam. Berapa harganya?"

Harga retail Omega Guard rm 144.16 dan Meal Shake rm120.58. Tapi, ada tawaran hebat untuk U. Terus whatsapp ibu untuk diskaun ok ;) By the way, ibu nak khabarkan. Bulan April ni ada promosi Omega Guard yang MURAH GILER! Nak tahu berapa? wassap lerr ;)

*** Cerita tentang VIVIX, ibu kongsikan di lain entry. Sebab ada TESTIMONI dari Kak Syiqin jugaa ;)

Nordiyana Jamal
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012
0176460765



Wednesday, April 6, 2016

Pengalaman Bersalin Anak Pertama (Part 1)





Beberapa hari lepas, dalam group whatsapp ada bercerita tentang pengalaman bersalin, tips serta doa yang boleh di amalkan sewaktu bersalin. Teringat pengalaman ibu sewaktu nak bersalinkan Damia. Rasa lucu pun ada bila teringat ;) Entry kali ini, ibu kongsikan pengalaman ibu. Next entry, in shaa Allah, ibu akan kongsikan pengalaman beberapa orang rakan karib ibu pula ")

Damia lahir pada 19 Oktober 2012. Hari Jumaat, jam 1.05 pagi di Hospital Melaka. Sebenarnya ibu dah sakit petang rabu (17 oktober) tu. Lepas balik kerja, rasa ngilu kat pinggang. Siap boleh update status kat FB "rasa contraction macam mana ek?" haa... lebih kurang gitulah :) Then, ibu terus mesej suami. Suami kata, pergi minta MC kat doktor 2 or 3 hari, dia akan datang ke KL malam ni untuk fetch ibu. Ingat lagi, masa tu hujan. Jam 9 malam, kami terus balik Melaka. Sebab jam, kami rehat di R & R Seremban. Sakit dah makin kuat. Suami dah risau takut bersalin kat situ. Hahaha. Lawak lahh bila ingat muka cuak dia.Hihihi ;)

Alhamdulillah, jam 1 pagi kami sampai rumah di Asahan. Sakit dah ada, tapi tak terus pergi hospital. Plannya, jam 8 pagi nanti nak pergi jumpa doktor Vincent (doktor pakar). So, kami pun pergi jumpa doktor tu pagi tu.

Rasa nak terkeluar jantung ni doktor kata air ketuban dah tinggal separuh aje. Tapi baby still ok. Doc tanya, nak bersalin kat swasta ke goverment? Ibu terus cakap bersalin kat goverment, walaupun IJN ada peruntukkan rm2500 untuk bersalin. Kami tunggu lama di klinik untuk cek. Alkisahnya tak tahu prosedur sebenar. Sepatutnya boleh terus ke dewan bersalin untuk cek kat sana. Kami pula, pergi klinik out patient.

Masa scan, baby still ok dan pintu rahim pun dah buka 2 cm. Doktor kata terus pergi masuk dewan bersalin, maybe kena induced. Allah... hati ni dah dup dap dup dap. Risau sangat kene induced. Takut sakit. Masa ibu checked in kat dewan bersalin, sakit makin teruk. Nurse tanya, "ada minum air selusuh ke?" Ibu cakaplah ya... then dia kata, better jangan ambil air selusuh tu awal2. Nanti sakit teruk. Ibu memang tak tahu menahu bab ni. So, diam ajelah ;). Jam 6 petang tu sakit dah makin kuat. Bila cek, baru 4cm. Tapi doktor kata tak perlu induced.

Masa dah 5-6 cm tu, sakit makin teruk. Nurse bagi IM Pethine. Macam tak jalan je rasa. Sebab masih sakit sesangat. Then, sebab tak boleh nak tolarate dengan sakit, doktor bagi lagi 1 injection Pethedine. Dah buka 8 cm, ingat progress makin laju, tapi, pintu rahim tak juga buka. Elok2 dah tolak ke bilik bersalin, kena keluar semula sebab ada ibu yang nak bersalin. So, tunggu lagi...

Masa tunggu tu, kena hidu gas entonox. Tapi, oleh kerana masa tu ibu demam selesama, entonox tu langsung tak bagi kesan. "Tak ade function..tak ada function.." itulah yang ibu selalu sebut depan suami. Sampai sekarang jadi bahan gurauan suami untuk sakat ibu ;) hihihi

So.. Sebab letih sangat, ubat pethine kali ke dua pun dah bertindak, rasa mamai aje masa nurse dan doktor suruh teran. "Nordiyana... U kena push sekarang! Tarik nafas dalam2, lepas, tarik nafas and pushhhhh!" Kalau tak silap, 3 kali teran (dengan muka yang bertukar merah hitam sebab pushh sekuat hati), kepala baby dah keluar sikit. Ibu ingat doktor panggil suami, tanya "kepala baby dah ada ni... berani nak tengok??" Suami ibu kata "tak berani" :) hihihi. Doktor kata, kalau tak berani, duduk kat sisi isteri, pegang tangan dia. Dan alhamdulillah, beberapa minit lepas tu, dengar baby mennangis. Ibu pun turut menangis ;)

foto Nur Damia Humaira' lepas 2 jam di lahirkan ke dunia ;)

Doktor and nurse kata "muka dia serupa ayah dia". Semua ucap tahniah ;) Ibu pulak banyak kali ucap terima kasih kat team yang handle ibu. Seriusly sebak rasa time ni.

Foto ni ibu ambil masa dah discharge. Like father like daughter kannn ;)

Foto Damia join street dakwah bersama MOCA Melaka 14 Februari 2016

Allahuabar.
Rindunya saat-saat melahirkan baby. Dah 4 tahun pun kenangan tu. Tapi masih segar lagi dalam ingatan ibu. Detik pertama kali bergelar ibu ;) U all punya pengalama macam mana? Kalau sudi, sharelah dengan ibu di ruangan komen :)