Tuesday, March 29, 2016

Customer Not Always 1st!

Hari ni busy ke sana ke sini ke sinun :)  Semalam letih kuasa 18. Hari ni kuasa 20 kot. Tapi ibu ada 1 pengajaran untuk di kongsikan dengan u all. Sebab, ibu tahu ramai kawan-kawan wanita yang bergelar ISTERI buat BISNESS dari rumah.

Al kisahnya...

Hari ni, bangun jam 5.15 pagi. Selesai 'berbicara cinta' dengan Pemberi Rezeki, terus start kemas rumah (siap mengemop taw!). Jam 7 pagi dah busy siapkan Damia pergi sekolah. Mujur tak ada drama sebabak pagi tadi :) Jam 8 pagi terus pecut ke Jasin meredah jammed di lebuh AMJ.

Semalam punya plan, nak COD Alfalfa + Lecithin pada customer dulu di Jasin jam 9 pagi. After that baru ambil my mom kat klinik. Dah cakap dengan mak, sampai lewat sikit. Sebab konon-konon nak sekali jalan lah. Sekali.... jeng jeng jeng

9 pagi sharp sampai. Call customer tak angkat. Buka wassap sekali dia tulis "TAK jadi ambil hari ni. Nak minggu depan". Masa ni dah tarik nafas dalam-dalam, lepas selow-selow. Bukan apa, untuk kawal emosi + and sebab penat terkejar-kejar. Cakap dengan asben, " tak apa. Allah nak bagi rezeki lagi besar ni. Kite senyum okeh!". Mujur asben harini in very good mood :) (even dia balik kerja jam 7 pagi tadi - kerja 12 jam)

So, lepas dah cancle tu, terus ambil my mom kat klinik, sambung lagi COD barang kat Hospital Jasin & Klinik Gigi Jasin. Settle semua, kami pun pergi sarapan.

Selesai sarapan tu, baru tanya my mom. Lama ke tunggu? Mom kata " 1 jam lebih jugak. Arini awal. 7.40 dah sudah. Dapat no 3 amek darah. Kalau jam 10 ko tak datang tadi, mak nak jalan kaki aje pergi bas stand"



Allahuakbar. Dalam hati ni dah rase bersalah dah. Nak nangis pun ade. Terdetik "agaknya ni sebab customer tadi tu tak jadi ambil. Sebab buat mak tunggu lama"

Apa lagi, terus minta maaf kat mom. Ibu cerita juga yang jalan tadi jam, lepas tu nak hantar barang kat customer. Mujur juga mom ok.

Pengajaran yang ibu dapat, customers not always 1st. Bila melibatkan family, kene utamakan family. Lagi-lagi bila wanita berbisness. Banyak hati yang perlu di jaga. Suami, ibu, ayah, anak, dan lain-lain.

Apa pun, ibu rasa syukur.

Customer tak jadi beli, tapi ibu dapat pengajaran yang macam ni. Dan syukur alhamdulillah, masa sarapan tu, Allah lorongkan sorang customer untuk beli Omega Guard dengan ibu :)

Alhamdulillah. Banyak nikmat yang Allah berikan. Nikmat Allah tu bukan sekadar duit/sales aja. Tapi, ia meliputi segenap sudut dalam hidup ni.

Nordiyana Jamal
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012
+60176460765



Sunday, March 27, 2016

Cara Ubati Demam Panas Dengan Ayat Quran

Sekarang ni musim panas. Baik dewasa mahupun kanak-kanak mudah jatuh sakit.

Orang dewasa sakit ok lagi, sebab pandai jaga diri. Tapi kalau anak-anak yang sakit, hati ibu mana yang tak risau. Silap-silap, si ibu pun turut sakit sama.



Alhamdulillah. Syukur pada Allah, semalam ibu dapat tips berguna di group whatsapp AQIOO (Al-Quran Is Our Oxygen) mengenai petua/cara ubati demam panas dengan menggunakan ayat Al-Quran. Seperti mana yang kita sedia maklum, ayat Al-Quran mampu merawat pelbagai penyakit dengan izin Allah.

Berikut adalah perkongsian dari pengalaman saudari Eyla,
Sediakan air dalam besen/mangkuk dan baca :

1) Surah Al-fatihah
2) Surah Al-Baqarah ayat 1-5
3) Ayat Qursi 3x
4) Ucap kalimah syahadah
5) Selawat 3x
6) Surah Asy-syu'ara ayat 130 (seperti di bawah) sebanyak 3x.


Selesai baca, tiupkan dalam air beserta niat untuk ikhtiar ubati demam panas. Kemudian, lapkan ke seluruh badan anak.

Selain itu, beberapa orang ahli group turut memberikan beberapa zikir dan petua yang boleh di amalkan.

1. Letakkan air asam jawa di umbun. Baca alfatihah, selawat syifa dan munjiyat niat dalam hati untuk baikkan demam anak (perkongsian dari Wana)
2. Daun bunga raya di ramas-ramas dalam air dan "jeram" di kepala sambil selawat dan doa. (perkongsian Kak Shima)
3. Jadikan doa Nabi Ibrahim sebagai zikir sebagai ikhtiar mengubati demam panas. (perkongsian Kak Umi)



Al-'Anbyā':69 - Kami berfirman: "Hai api, jadilah engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim! ".

Nota PENTING :
1. Pastikan anak anda minum air secukupnya.
2. Jika demam terlalu tinggi, tidak dapat minum, kondisi anak nampak teruk dan sebagainya, ibu nasihatkan untuk bawa pergi berjumpa dengan doktor. Berjumpa dengan doktor/pakar juga adalah salah satu ikhtiar untuk sihat.

Jemput share jika bermanfaat.


Nordiyana Jamal
Agen Shaklee Melaka
0176460765


Mutiara Kata Tentang Hijrah

Bila kau decide nak hijrah.
Tak kiralah kau nak hijrah dari aspek apa.
Nak tutup aurat, nak solat 5 waktu,
Nak berhenti merokok, atau kau ingin
Bangkit dari kegagalan masa silam...

Kau mungkin akan hilang kawan.
Kau mungkin akan di pulaukan.
Kau mungkin rasa kesorangan.
Kau mungkin rasa kesunyian.

Tapi kau harus ingat.
Allah ada bersama dengan kau.
Di setiap waktu dan ketika.

Untuk beri kau kekuatan.
Untuk beri kau keyakinan.
Untuk beri kau keselamatan.
Untuk beri kau kebahagiaan yang hakiki.

Kelak.


Pengalaman Di Seminar IMKK Dr Azizan Osman

Ibu tahu ada beberapa orang rakan ibu yang sudah berminat untuk berniaga. Ada yang bertanya, seminar mana yang harus di hadiri?

Melalui pengalaman ibu, ibu sangat galakkan untuk u all hadiri seminar IMKK oleh Dr. Azizan Osman. Ibu hadiri seminar IMKK ini pada Jun 2014 yang di adakan di The Mines Exhibition Centre selama 4 hari. Oleh kerana suami tak dapat cuti yang lama, ibu minta izin suami untuk drive ke KL sendirian. Masa tu 1st time ibu drive ke KL sendiri tapi bertemankan adik ibu. Waktu tu kami menginap di hotel di Seri Kembangan.

Sebenarnya, IMKK bukanlah seminar perniagaan,  tapi ia lebih kepada untuk mencuci kolam hati.

Apa yang di maksudkan kolam hati?

Untuk berjaya (tidak kiralah dalam kehidupan atau bisness), kita mestilah bersyukur dan sentiasa positif. Walaupun ibu tidak dapat commit 100% dalam seminar ini, (kerana masalah kesihatan- tak tahu masa tu ibu mengandung anak ke 2) namun, impaknya sangat terkesan di hati hingga hari ini.


Datang awal pun sure kena q macam ni. Sebab masing2 nak duduk di depan ;)
kredit foto : asyrafanisah.blogspot.com
Sebenarnya, banyak pengalaman yang hebat dalam seminar tu. Tapi, secara keseluruhannya, Dr Azizan Osman mengingatkan kami untuk sentiasa mensyukuri nikmat Allah dan memaafkan kesalahan orang lain, serta belajar untuk berfikiran positif.

Ibu sangat tersentuh dalam 1 aktiviti di mana Dr. Azizan menyuruh kami menulis surat untuk orang yang kita tak suka atau kita rasa paling banyak lakukan dosa terhadap mereka (contohnya suami, mak ayah, adik beradik atau sebagainya). Dalam surat tu, kita luahkan perasaan kita, dan kita minta maaf dan memaafkan kesalahan orang itu. Masa ni, memang perlu sediakan tisu banyak-banyak ya ;) Sebab u all PASTI akan menangis. Kalau tak menangis pun, pasti u akan rasa sebak. Lepas menulis, kita perlu luahkan pula dengan rakan sebelah. Seriusly sangat best moment ni. Air mata berjurai-jurai (even masa taip entry ni pun rasa sebak).

Bagi ibu seminar ini harus di hadiri oleh sesiapa saja yang ingin mencari kebahagian dan kejayaan dalam hidup. 

Setiap tahun, seminar IMKK akan di adakan lebih kurang 3-4x selama 3 hari (dulu 4 hari). Biasanya akan di adakan pada bulan Mac, Jun, Oktober dan Disember tapi mungkin ada perubahan sedikit pada tahun ini memandangkan kita akan berpuasa pada bulan Jun. Harga tiket sewaktu promosi rm250 (pada ketika itu) untuk seorang.  Untuk info lanjut, u all boleh lihat di FB page Dr. Azizan Osman

Sebenarnya, Ibu teringin sekali pergi bersama suami dan ahli keluarga ibu. Mohon kalian doakan agar ibu sekeluarga dapat hadiri seminar IMKK ini hujung tahun ini :)

Di bawah ni ada higlight SEMINAR IMKK JUN 2014 oleh Dr AZIZAN OSMAN

       




Saturday, March 26, 2016

Kulit Bebas Jerawat Dengan Alfalfa Shaklee



"PAKAI BOTOX KE NII ?"

Sebab kulit muka bebas jerawat, dan nampak berseri, kak Erlina terpaksa jawab soalan cepumas kat atas tu kiki :) Ini screen shot soalan cepumas itu ;)



Actually ibu kenal dengan kakak ni tahun lepas. Mula-mula makan omega guard untuk tekanan darah yang agak tinggi, terpaksa terima hakikat tekanan darah dah normal dan berat turun hampir 10kg. Kemudian makan alfalfa shaklee skali dan setiap hari sapu masker alfalfa, alhamdulillah kulit bebas jerawat dan tak kusam ;)

P/S : Beginilah nasib if consume Shaklee. Nak capai lain, lain yang jadi. Terpaksa jadi cantik :) hehehe

***masker alfalfa tu untuk orang yang berani tanggung risiko untuk jawab soalan-soalan cepumas. Kalau tak berani tok sah cobaa ;) If nak jugak lawa macam hakak tue, sms/whatsapp +60176460765 okeh!

Nordiyana Jamal
Ex jururawat IJN, Pantai Hospital Melaka
PEngguna/Agen Shaklee sejak 2012



Testimoni Gla Shaklee Untuk Hamil



Sometimes rasa rimas dengan soalan cepumas "bila nak ada anak", "bila nak tambah?", "agak-agak bila Aiman boleh dapat adik?". Alahaaii... nak bagi sedas nanti takut di bilang "MULUT LASER" Tapi, kalau senyap bikin makan hati. Kan?

Tapi tak apa-apa. Tu semua dugaan untuk kita jadi lebih kuat, betul-betul? So, chill and relax ok! Namun, di sebalik "chill and relax tu" kita kena doa dan usaha. Bagi yang dah lama usaha tapi masih belum lekat, ibu suggest untuk cuba GLA Complex Shaklee. KAt bawah ni antara testimoni TERBAIK GLA COMPLEX.



Alhamdulillah (dengan izin Allah) This is really amazing. GLA Complex Shaklee ni bantu aje. Selebihnya Allah yang aturkan. Betul betul?

So, ibu nak kongsikan 3 manfaat GLA Complex untuk kesuburan :

1. Menggalakkan & mengekalkan imbangan hormon
- Bagi period yang tak regular, memang agak sukar untuk predict waktu subur. Jadi, mesti seimbangkan hormon dulu dengan GLA Complex.

2.  Bantu kurangkan gejala PMS seperti senggugut, sakit kepala dan sebagainya
- GLA Complex ni kaya dengan asid lemak Omega 6 yang dapat bantu pengaliran darah yang lebih baik.

3. Meningkatkan penghasilan mukus serviks
 - Cecair mukus yang banyak dan berkualiti adalah perlu untuk membenarkan sperma untuk sampai ke rahim untuk di senyawakan dengan ovum (telur wanita)

BONUS!!

Gla Complex ni bukan saja bagus untuk kesuburan, malah ia boleh :
- Bantu kawal kolestrol
- Mengawal berat badan
- Mencantikkan kulit *** nanti suami mesti teruja tengok u cantik ;) 

Berminat untuk mencuba?
Terus whatsapp +60176460765 untuk harga mampu milik!

*** Konsultasi mengenai cara pemakanan hanya di berikan kepada mereka yang purchase produk dari ibu sahaja ok :)

Nordiyana Jamal
Bekas jururawat IJN, Pantai Hospital Melaka
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012





Testimoni Vivix Untuk Sakit Urat Saraf

"Ayah alhamdulillah seminggu jer amalkn vivix tuh kaki dye dah xkebas dan mlm2 pom xcramp..kalau dulu nak berdiri lama pom xbole kak.tp skang bole berdiri lama nak p masjid nk solat jemaah pom ayah kata kaki dye bole tahan brdiri lama.." -Ain-

Alhamdulillah. Syukur pada Allah.

Ibu tumpang happy untuk Ain. Anak mana yang tak happy bila tengok mak ayah kita sihat dan tersenyum kan?

Al-kisahnya Ain pernah PM ibu awal bulan Januari dulu. Katanya ayah Ain ada masalah sakit urat saraf kaki, sampai tak boleh jalan. Dah on treatment dan ada sedikit perubahan. Ayah Ain dah cuba macam-macam produk untuk bantu dalam proses rehabilitasi tapi masih begitu. Dan 2 minggu lepas, Ain setuju untuk order sebotol Vivix untuk percubaan.

Kelmarin ibu tanya feedback Ain tentang tahap kesihatan ayah. Dan Ain sangat seronok bila lihat perubahan ayah. Ibu sertakan di sini screen shot perbualan kami kelmarin :)



Seronok kan?? Thats why ibu sangat recomment untuk u all cuba Vivix Shaklee ni. In shaa Allah seswai untuk dewasa yang sihat atau nak bantu badan sihat bagi mereka yang ada penyakit kronik. Secara umumnya, di bawah ni ada fungsi-fungsi Vivix Shaklee.



Klik SINI untuk lain-lain Info & Testimoni Vivix Shaklee


ALERT!!!

Cuma tinggal 5 hari saja lagi promosi VIVIX. Dengan 2 botol vivix u all bakal nikmati :

  • Diskaun 5%
  • Free membership
  • Free postage
  • Dapat CASH BACK!
Total penjimatan RM200 ;)
SMS/Whatsapp +0176460765 sekarang ok :)





Nordiyana Jamal
Bekas Jururawat IJN, Pantai Hospital Melaka
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012

Thursday, March 24, 2016

Resepi Shaklee ESP Yang Enak


Sekarang kan musim panas. Tekak rasa haus, perut asyiklah lapar. Apa kata anda cuba beberapa resepi Shaklee ESP di bawah ni untuk rasa kenyang dan bertenaga sepanjang hari!






Bagi u all yang tak ada masa nak buat smooties ni, ibu ada beberapa suggestions untuk u all cuba.

1. ESP + fresh milk
2. ESP + Jus buah ( oren, apple, strawberry ke.. what ever jus yang u all prefer)
3. ESP + susu dutchlady + kurma. Yang ni, u all boleh rendam kurma + susu + ESP semalaman dalam fridge. Esoknya u minum. Memang best!
4. ESP + Horlick
5. ESP + Air sirap/ or any drinks yang u all suka.

TAPIIIII...
U kena tahu pantang larang bila minum ESP ni. DOnt worry... u boleh baca kat sini >>> 3 Pantang Larang Bila Minum ESP

Ok. Hopefully this entry bermanfaat untuk u all.
SMS/Whatsapp +60176460765 untuk konsultasi dan pembelian produk ;)

Nordiyana Jamal
Ex Nurse IJN, Pnatai Hosp Ayer Keroh
Pengguna/AGen Shaklee sejak 2012



Kelebihan Jadi Ahli Shaklee



Ada yang suka makan produk Shaklee, suka dengan effect produk Shaklee, tapi masih tak jadi ahli Shaklee. Alhamdulillah... bagus dah tu. Tapi, lagi bagus kalau u join sebagai ahli sebab, macam-macam manfaat yang u boleh dapat. So, entry kali ni, ibu terangkan manfaat-manfaat yang u bakal dapat bila jadi ahli Shaklee dengan group ibu.

Shaklee sediakan 3 peluang untuk ahli Shaklee grap iaitu 3 C >>> Cash, Car Programme, Convention. Nak cerita satu-satu banyak sangat, dan biasanya ibu akan terangkan secara details kepada mereka yang dah register ahli dengan ibu. Jadi, ibu short list saja manfaatnya ok ;) U all still boleh dapatkan maklumat lanjut dari entry >>> (Jana Pendapatan Dengan Shaklee Part 1, Jana Pendapatan Dengan Shaklee Part 2)




Kelebihan Jadi Ahli Shaklee

1. Boleh dapat harga produk Shaklee dengan harga ahli yang lebih murah (20-30% dari harga retail)
2. Dapat cash hasil jualan/belian produk (5-21%). Jadi ahli biasa pun boleh dapat manfaat ni.
3. Berpeluang untuk mulakan bisness Shaklee secara online/offline yang di pantau oleh mentor-mentor berpengalaman.
4. Access secret group Shaklee di Facebook untuk testimoni dan info produk
5. Bagi yang berminat untuk menjana side income, u all akan di ajar teknik marketing yang berkesan melalui FB, blog, instagram dan sebagainya.

BONUS
======
Ibu akan berikan konsultasi produk terbaik kepada u & bakal klien dengan menggunakan pengalaman ibu sebagai jururawat.

Berminat untuk daftar ahli?
Whatsapp ibu sekarang +60176460765

















Wednesday, March 23, 2016

Resepi Shaklee ESP Yang Patut Di Cuba

Masa ibu mula-mula minum Shaklee ESP ni, tekak memang kembang. Rasa loya dengan rasanya yang tak berapa best tu! Entah macam manalah diorg semua jatuh cinta "pandang pertama" bila 1st time minum..

gambar hiasan

Tapi, walaupun tak boleh "bla" dengan rasenye, ibu gagahkan diri juga untuk minum sebab manfaatnya, marvelous sangat! Masa berpantang dulu, ibu minum ESP dengan DOSE BIARLAH RAHSIA campur dengan Horlick atau Milo. Kuranglah sikit rasa dia yang meloyakan tu. Bila dah selalu minum, 1 minggu lepas tu, relax aje teguk ESP ;)

Effect dia???
Fuhhh... bertenaga sangat-sangat!Mak kata macam bukan orang pantang aje bila berjalan :) 
Encik somi pulak dok puji kata makin lawa ;) Kembang kejap hati.. hihihi. Siapa tak suka suami puji kan ;)

Dan tadi, ibu dapat resepi TERBARU dari rakan ibu, 'Aqilah Abdul Rahim. Dia ni rakan sekolej masa belajar nurse dulu. Sekarang dia jadi midwife dan breast feeding peer counselor di Hospital Tawakal. 


Actually ada beberapa lagi resepi Shaklee ESP yang ibu nak kongsikan. Tapi, di lain entry ok. Jangan lupa untuk rembat promosi ESP Shaklee ni. Harga TERLAJAK MURAH tau. Sah sehingga 31 MAC 2016 saja ya. SMS/Whatsapp ibu untuk maklumat lanjut +60176460765

Nordiyana Jamal
Ex Nurse IJN, Pantai Hosp Ayer Keroh
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012




Staff Nurse Nak Buat Locum Tak?

Masa tunggu Damia depan sekolah, terima call dari HR Pantai Hospital Ayer Keroh. Ibu ingat kenapa, rupa-rupanya nak panggil masuk kerja.





Agak-agak u all, apa jawapan ibu?

Of coz ibu akan terdiam. Hahaha. Tak lah... ibu cakap, ibu akan pertimbangkan. Of coz kena tanya suami (walaupun dah tahu jawapan dari dia. huhuhu). Then, staff tu kata, kalau berminat, call semula.

Ibu memang nak tolong, tapi, tak ada siapa jaga Damia. Damia ni manja dengan ibu saiz triple double XL. Tak semua orang boleh sabar dengan Damia. Nenek dia je kot yang boleh sabar :) Tadi pun ibu tanya dia...

"Damia, mummy pergi kerja boleh?"
Dengan memek muka masam dia cakap "mana boleh. nanti tak ade mummy jaga Damia"

So, rasanya ibu kena tolak dulu offer tu. Ibu hanya boleh bantu untuk war-war kan, sesiapa yang nak kerja di Melaka, bolehlah cuba hantar resume ke HR Hospital PAntai Ayer Keroh. Sebarang pertanyaa, u all boleh call HR Pantai Hospital Ayer Keroh di 06 2321901. Ibu dengar, ada kekosongan di Emergency Deparment. If nak cuba, silakan. ED sana busy juga. Banyak boleh belajar in shaa Allah.

Bawah ni ada beberapa gambar Hospital Pantai Ayer Keroh yang terbaru. Sumber gambar ; Encik Google.






Nordiyana Jamal
Bekas Jururawat Pantai Hospital Melaka
2008-2009, 2013-2014
Agen Shaklee Melaka 

Tuesday, March 22, 2016

Jana Pendapatan Dengan Shaklee (Part 2)

Semalam ibu dah share tentang peluang yang Shaklee berikan kepada ahli & agen (rujuk post : Jana Pendapatan Dengan Shaklee (Part 1). So, hari ni, ibu nak bocorkan rahsia peluang ke 2 iaitu CAR Programme yang Shaklee tawarkan.



Tidak seperti bisness networking yang lain yang menawarkan kereta sebagai bonus, Shaklee tawarkan car programme dalam berbentuk wang. Tapi, mestilah ada syaratnya.

Ibu berikan contoh mudah.

Katakan kita capai target jualan kumpulan dengan 6000 points, selepas di calculate, kita mungkin layak mendapat rm500. Wang ini agen bebas nak buat apa. Nak bayar loan kereta ke, loan rumah ke, nak buat simpanan ke... tak kisah. Nama je car programme, tapi terpulanglah pada kita untuk membelanjakannya.

Car programme ni tak akan dapat setiap bulan tau. Ia based on jualan produk pada bulan itu. Jika tak capai points yang di tetapkan, tak dapatlah. Makin tinggi points, makin tinggi bonus kereta ni.

Ada beberapa lagi syarat kelayakan untuk dapat bonus kereta ni. Yang itu, biarlah ibu cerita lebih lanjut kepada mereka yang benar-benar berminat menyertai group ibu ;) Klik SINI untuk maklumat lanjut

Ok. Sampai sini dulu. Nanti ibu kongsikan peluang-peluang lain pula ok ;)


Nordiyana Jamal
Bekas Jururawat IJN, Pantai Hosp Ayer KEroh
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012

Monday, March 21, 2016

Jana Pendapatan Dengan Shaklee (Part 1)

Alhamdulillah, ibu baru ada kelapangan untuk update blog :) 2 hari ni ibu busy sedikit dengan urusan peribadi. HAri ni ibu nak share dengan u all apa kelebihan jadi agen Shaklee.

Shaklee sediakan peluang 3C pada agen/ahlinya. So, apa yang 3c tu?

a. Cash
b. Car
c. Convention

Macam mana boleh dapat duit dengan jual produk Shaklee?


Ok. Actually, banyak Shaklee giler yang Shaklee offer untuk dapat cash. dan entry kali ni ibu nak cerita pasal duit aje. Cash lah maksudnye... Tapi, ibu tak nak tulis panjang-panjang. Sebab u all bukan minat nak baca. LAgi pun, u all bukan anak Shaklee ibu untuk ibu muntahkan segala ilmu :) hihihi (gurau aje... senyum okeh).

1. Diskaun 20-30% kepada ahli Shaklee dari harga retail. 
- Contohnya harga retail produk rm100. Tapi, bila u jadi ahli Shaklee, u dapat less rm20. Haa.. banyak ke sikit? 

2. Bonus peribadi dari Shaklee
- U all ada card Mydin, Jusco, or any card yang kumpul points? Shaklee pun macam tu. Cukup certain points dia bagi duit. Biasanya Shaklee bagi 14 atau 15 hari bulan setiap bulan. Tu yang seronok habih. SEbab ape? Sebab tengah bulan biasa poket menipis ;) Tapi, kalau siapa yang lepas points ni, dapatlah rm20, rm200, rm2000, atau rm200000... opss. TErbanyak pulak kosong dia :) hihihi. Kalau dapat rm20 masa poket tengah menipis, seronok apa! Lepas duit topup taw.

3. Bonus kepimpinan
- Macam Shaklee ni, kalau nak dapat fulus banyak, kene keje banyak. Kena menjual & mendidik. Mula-mula of coz akan blurrr aje nak ajar apa kat anak-anak nih? Haa... macam kita lahirkan anak jugak.. kita pun first-first blur nak ganti pampers lagu mana, nak menyusu cam mana, nak mandikan baby pun kekok! Tu sebab kena belajar dengan mak. "PANTANG" dngan mak. Sama je Shaklee. Gitu juga konsepnye. Tapi AWAS ye! Dalam dunia ni, tak semua yang baik. Doa-doalah agar tak jumpa 'mak' jerung ;) hahaha

Actually banyakkkk lagi Shaklee offer bab cash ni. Tapi, rasenye cukuplah untuk u all. Nak ibu cerita lebih boleh. SIgn up ahli Shaklee dengan ibu. Cakap je "ibu Diyana, saya nak jadi ahli Shaklee. Nak buat bisness". Kecil tapak tangan, Stadium HAng JEbat ibu tadahkan. Ala gurau je sikit ;) Terus whatsapp ibu +60176460765 okeh!




Nordiyana Jamal
Ex jururawat IJN & PAntai Hospital Melaka
PEngguna/agen Shaklee sejak 2012

Friday, March 18, 2016

3 Pantang Larang Bila Minum ESP Shaklee




"Nak minum ESP pun ada pantang larang ke???"

Of coz laahh :) Mana boleh minum sesuka hati aje. Lain jadinya. So, ibu nak kongsikan 3 pantang larang bila minum ESP.

1. Bancuh ESP Shaklee dengan air panas
- ESP Shaklee ialah minuman protein. Protein akan terlerai/musnah apabila terdedah kepada suhu yang tinggi. If u bancuh dengan air panas, sia-sialah jadinya

2. Campur ESP dengan minuman berkafein atau air berkarbonat
- Kafein ni bersifat diuretic (akan sebabkan nak terkucil aje). Bila u campur dengan kafein, di khuatiri khasiat ESP Shaklee tu tak dapat di serap oleh badan 100%. Minuman berkarbonat pula tinggi dengan gula. U minum ESP sebab nak sihat kan? Then why added more sugar?

3. Tidak ikut sukatan yang di tetapkan.
- Setiap makanan tambahan, ada dose yang di tetapkan. Kalau kurang, u dapat effect yang kurang. Kalau terlebih, nanti lain yang dapat pula. Macam ESP Shaklee ni kan protein, so, kena tahulah berapa keperluan protein yang sepatutnya u ambil. Macam mana nak tahu? Rujuk link ni --> Formula Kira Keperluan Protein

Ok. itu saja untuk entry kali ni. Actually ada banyak lagi pantang larangnya, tapi ibu kongsi 3 je lah dengan u all. Selebihnya, ia exlusive untuk klien ibu :) Untuk konsultasi, SMS/Whatsapp +60176460765

Bulan March 2016 adalah promosi ESP. Sah sehingga 31 March 2016 aje tau.
Jangan nangis kalau terlepas ;) cepat whatsapp ibu okeh!

Nordiyana Jamal
Ex jururawat IJN, Pantai Hosp Ayer Keroh
Pengguna/Agen Shaklee sejak 2012



Wednesday, March 16, 2016

Anggau Shopping Barang IKEA

Sejak akhir-akhir ni, perasaan nak mendeko rumah bagi cun melecun shut up. Ini semua lepas tengok rumah jiran ibu yang macam hotel tu. Rumah teres, tapi lawa macam hotel.

Rumah jiran. Lawa kan ;) kredit foto khairunnisazamara.com
So, sejak dari tu, kepala ni ligat nak cari konsep apa yang sesuai. Ada juga ibu ambil idea dari rumah jiran ni. Tapi, rasanya 10% je kot. Then, ibu pun start buat budget nak beli barang di IKEA.

Ibu mencari personal shopper IKEA di instagram. Ibu cari yang Melaka punyalah. Mudah nak berurusan. Then, ibu jumpa instagram Maar.Outlet_2. Lepas "riki-riki" harga dan servis charge, nampak reasonable. Berbaloilah dengan barang yang ibu beli ni. Penghantaran pun percuma kalau harga barang rm100 ke atas.

Personal shopper IKEA Jasin, Melaka

Barang yang di rembat March 2016 ;)

Barang IKEA je dah rm100+. Tak cukup dengan tu, ibu "riki-riki" meja jepun. Konon-konon nak buat konsep moden + jepun lah :) Sekali tengok, harga dah cun. Tapi postage pulak melampau-lampau. Well, ibu tak salahkan sesiapa dalam hal ni ya. Dah memang servis cas post mahal sebab ikut besar + berat. Oleh kerana tu, ibu pun just survey meja ala-ala jepun di kedai perabut.

Banyak tempat yang ibu survey. So far berkenan yang ini. 4x2kaki, rm100+
Rasa macam nak je shopping lagi. Tapi, oleh kerana bulan ni baget untuk rumah hanya rm200+, jadi, ibu pun buat list barang untuk dibeli bulan depan. Baget dalam rm200-rm300 je. Ni dah over. Tapi, in shaa Allah akan bagi lebih lagi bila Allah izinkan.

Senarai barang-barang untuk di rembat April 2016 nanti ;)
Doakan ibu dapat beli semua ni ya...
Ibu ada juga google beberapa konsep ruang tamu, tapi yang kat bawah ni amat berkenan di hati :)

Harap-harap dapat solek rumah lawa macam ni ;) kredit foto thevocket.com
Oklah.. Nanti ada masa, ibu share lagi tentang progress rumah ibu dengan u all. Sebelum undur diri, macam biasa, nak Shaklee, roger ibu ok ;) Best price and consultation!


#nordiyanajamal
HP 0176460765