Wednesday, August 3, 2016

3 Tips Memilih Supplemen Kalsium

Masa ibu mengandungkan Damia dulu, trimester pertama, suka bebenor minum susu. Ibu minum susu ANMUM. Rasa dia sedap. Mabeless :)

Tapi bila masuk 4 bulan, selera dah berubah. Bau susu je rase loya. Memang tak leh telan langsung taw. 

Bila jumpa doktor, ibu cakap, tak boleh telan susu. Doktor advise makan supplements kalsium.

Masa tu ibu main beli aje kat farmasi. Asal murah, ibu sambar :) hihihi. 
Tak tengok pon nutri fact. RDA untuk kalsium pun tak ingat sangat. Ibu beli jenama X, besar taw pill nya.

Tapi, bila dah jadi agen Shaklee ni, dah belajar, dah pergi kelas nutrisi, baru tahu yang ada tips nak pilih kalsium. So, ibu share ye dengan u olls.

# TIPS 1

Pastikan supplements kalsium tu mengandungi magnesium.

Kenapa?

- Magnesium ni mineral yang sukar untuk disimpan didalam tubuh
- TAPI, magnesium ni PENTING untuk bantu menyerap kalsium dan mengekalkannya di dalam tubuh

# TIPS 2

Mesti ada Vitamin D

Kenapa?

- Vitamin D ni fungsinya untul memaksimakan penyerapan calcium didalam tubuh
- Vitamin D juga bantu regulate kalsium di dalam peredaran darah

# TIPS 3

Pilih kalsium supplement dari sumber calcium citrate

Kenapa?

- kerana kadar penyerapan kedalam tubuh lebih tinggi

---
Lepas ibu tahu tentang info ni, ibu pergilah farmasi skodeng kat nutri fact tu. Memang ada semua yang kat atas tu tapi tak meet dengan RDA. Pastu, tengok harga, rupanya Ostematrix Shaklee lagi murah :) hihihi.

Tak ape lah. 
Nak buat cemana. Benda dah lepas.. iye dakk? :)

Ibu kongsikan info ni agar boleh bantu korang untuk berjimat. Bulan Ogos 2016 ni kan ada promosi Ostematrix. Lagilah MURAH.

Opss. By the way, KALSIUM ni bukan ibu-ibu memgandung/menyusu aje taw. Lelaki pun kena cukup KALSIUM. Nanti nak angkat bini, tak lah sakit pinggang. Hahaha :P . Macam biasa, if berminat, terus roger ibu kat wassap --> 017-6460765 (simpan terus no ni dalam h/p korang)

Foto : Nur Damia Humaira' masa umur 3 hari. Iyeee. Damia ikot muka ayahh dia :)



#IbuDiyana
Agen Shaklee Bertauliah
Bekas Nurse IJN & Pantai Hospital Ayer Keroh