Friday, April 28, 2017

6 Years And Counting

1 Syaaban 1432- 1 Syaaban 1438
- 6 Years And Counting.

.
Hari ni 1 Syaaban 1438. Ikut tarikh Islam, dah 6 tahun kami berkongsi hidup. Kami ni dulu pernah 1 sekolah, 1 kelas. Masa tu kami tak bercintalah. Sebab ade orang tu jual mahal (ibu ler 😜). Tapi, bak kata orang, kalau dah jodoh tak kan kemana. Iye dak?

Nak kata kisah kami suwit sangat, taklah. Tapi banyak juga memori suwit pain. Kalau buat filem ni, kalah "Kimchi Untuk Awak". Hahaha. Perasan lettew.

Kami nikah dulu. Lepas 4 bulan baru sanding. Orang panggil istilah kawen gantung.

Nampak cam meriah naw kan? 10 kete dari side abam botak. Family ibu tok sah cakaplah. Ramai. Memang penuh 1 balai. Maklomlah, kawen dengan orang kampung sebelah. Jarak rumah 4km jer.

Di sebalik semua ni. Ada kisah yang buatkan ibu rasa sedih. Sampai hari ni.

Abam botak kata abah ibu pegang tangan dia kuat sangat.


3 Julai 2011.

Waktu ni ngam-ngam sebulan mak abam botak kembali ke Rahmatullah. Serius sedih masa ni coz she was very kind to me. Pernah dia bagi tahu abam botak, "Kawen dengan Ana, mak setuju". In fact she was very eksited to see her only son get married.

Sehari sebelum arwah meninggal, ibu sempat call. Ucap hari lahir. I still remember her voice tau. Very soft. And I know, i will be her beloved daughter in law.

Namun, ajal maut itu kan di tangan tuhan. Sejauh mana, sebaik mana pun kita merancang, Allah juga yang tentukan.

Alhamdulillah. Its already 6 years berkongsi hidup dengan abam botak. Syukur pada Allah. Rezeki memang murah. Sentiasa cukup.

6 tahun dalam alam perkahwinan ni, banyak pengalaman pahit-manis seperti pasangan lain juga. Gaduh tetap ada. Pun begitu, belum pernah gaduh lama-lama.

Memori raya di rumah mertua. Tengok abam botak. Poyo kan? Hahaha. Samalah dengan bini dia 😂

Memori raya di rumah parent ibu. Alhamdulillah setiap tahun, kami dapat beraya di kedua-dua belah pihak. Rumah dekat jer. Hehehe


Kami dua ni memang poyo habis. Gurau style kasar. Sometimes beraku-engkau ja. Kalau orang tak kenal kami, memang kata macam bukan orang yang dah berkahwin. Macam kawan-kawan.

Pun begitu, kami ingat limit kami bila berdepan dengan orang lain. Cuma bila dengan family tu, kami memang cam budak-budak. Jiwa muda sokmo. Tak caya, tanya kawan baik ibu/adik beradik kami. Memang masuk air. Huhuhu.

Alhamdulillah. Masih jauh lagi perjalanan ni. Doakan hubungan kami di redhai Allah, dan sentiasa dalam rahmatNya.

To my lovely husband Nornazmi Abu Bakar, thanks for everything. Thanks sebab terima Ana seadaanya. Thanks sebab sentiasa support Ana dalam bisness Shaklee ni. Thanks sebab jadi suami yang penyabar dan penyayang.

Nanti ada masa nanti, ibu share lagi yea kisah kami. Mana yang boleh share aje lah. Hehehe.

Doakan perjalanan kami ke Kelantan malam ni di permudahkanNya. Sampai bertemu lagi di lain entry.

Assalammualaikum.

Saturday, April 15, 2017

Nak Kurus? Baca 2 Tips Kurus Dari Dr Zubaidi Ahmad

Alhamdulillah. Cukup juga 33 orang yang komen kat status ibu tadi tu. Korang memang sporting habesss 😍

Sebenarnya, komen tu sebagai pendorong agar ibu bersemangat untuk berkongsi. Itu saja. 

Apa pun, terima kasih ya sebab sudi drop komen. Ibu sangat-sangat hargainya.

Orait.

Berbalik pada tajuk, ibu ada komen pada salah 1 status Dr Zubaidi Ahmad. Dan alhamdulillah, doktor bagi respond dengan memberikan tips yang baik untuk di kongsikan.

Korang boleh refer sceen shot di bawah ni.




Haa. Itulah rahsianya. 

+ Kurangkan gula
+ Gantikan nasi dengan barli.

Ni ibu ada cari sedikit info tentang Barli. 
Bagaimana barli boleh membantu untuk kurus?

"Air barli adalah satu sumber minuman kesihatan yang sangat baik bagi orang yang ingin mengurangkan berat badan. Ianya tinggi dalam serat, terutama beta-glucan. Ia boleh memberikan anda rasa kenyang dalam jangka masa yang lama, mengelakkan anda daripada makan berlebihan (dan tidak perlu).

Tambahan lagi, air barli ini sangat baik untuk sistem penghadaman badan dan meningkatkan metabolisma lemak. Untuk mendapatkan hasil yang memuaskan, minum 3 cawan air barli setiap hari" 
Sumber : panduansaya.com



So, lepas ni bolehlah makan barli yea. Puasakan nak dekat ni. Eloklah sama-sama kita mulakan pemakanan yang sihat.

Boleh-boleh?

Kongsikan tips ini kepada rakan dengan SHARE link blog ini pada mereka untuk manfaat bersama 😊


Diyana Jamal (Ibu Diyana)
Pengguna & Ejen Shaklee sejak 2012
+60176460765


Thursday, April 13, 2017

3 Manfaat Utama Vivix Shaklee Untuk Pesakit Buah Pinggang

Ada buah pinggang kan? Tahu apa fungsi buah pinggang?
Meh sini duduk rapat-rapat, ibu share kasi faham.
Antara fungsi buah pinggang ialah :
1. Untuk singkir sisa buangan
Bahan kumuh yang disingkirkan oleh buah pinggang dipanggil "urea" dan "kreatinin".
2. Untuk mengawal jumlah cecair
Buah pinggang yang sihat mengawal jumlah cecair di dalam badan dan membantu membuang lebihan cecair dari darah.
3. Untuk mengawal tekanan darah
Tekanan darah perlu dikawal pada suatu tahap tertentu agar kita mempunyai cukup darah di seluruh tubuh.
Mengawal tekanan darah pada tahap normal dapat mengelakkan kita mendapat risiko masalah jantung.
Jika tekanan darah tinggi, jantung harus berkerja lebih keras.
4. Untuk menyediakan penghasilan sel darah merah.
Buah pinggang menghasilkan hormon dipanggil erythropoietin, yang membantu tubuh menghasilkan sel darah merah.
5. Agar tulang kekal sihat.
Buah pinggang mengekalkan jumlah fosforus dan kalsium dalam darah; melalui imbangan ini, tulang akan kekal sihat.
.
.
Apa jadi jika buah pinggang rosak?
Badan kita akan di penuhi sisa buangan (urea & kreatinin). Bahan-bahan buangan ni seterusnya akan ganggu fungsi hati, fungsi jantung dan semua sistem dalam badan

Tanda-tanda seseorang tu mungkin mengalami penyakit buah pinggang :
+ Tak boleh kencing
+ Kaki sembab
+ Sesak nafas
+ Lesu/pucat
+ Loya
+ Badan gatal (di sebabkan bahan kumuh yang terperangkap dalam badan)


Bagaimana nak cegah penyakit buah pinggang?
+ Kurangkan gula dalam masakan/minuman
+ Lebihkan air masak (kira-kira 2-3 liter sehari)
+ Bersenam untuk kekalkan berat badan ideal
+ Berhenti merokok/alcohol
+ Makan makanan yang seimbang
+ Lakukan pemeriksaan ginjal (renal profile test)
.
Ada ke supplements untuk bantu pesakit yang hidap penyakit buah pinggang?
.
Once dapat penyakit buah pinggang, memang susah nak recover. Badan akan terasa letih, tak selera makan, dan mengah-mengah. Pun begitu, Vivix Shaklee dapat membantu!


3 MANFAAT UTAMA VIVIX UNTUK PESAKIT BUAH PINGGANG:

1. Dapat mengawal gula dalam darah.
- kebanyakan mereka yang punyai sakit buah pinggang ni ada kencing manis.
- Bila mereka tak selera makan, paras gula akan turun. Vivix Shaklee mampu mengawal gula & dapat tingkatkan selera makan.

2. Memberi tenaga
- tindakan Vivix yang mengurangkan protein AGE (bahan buangan dalam sel) mampu membuatkan pesakit buah pinggang BERTENAGA

3. Dapat mengurangkan mengah
- Vivix terbukti dapat mengawal tekanan darah dan bendalir dalam badan kerana Vivix Shaklee agen DETOX yang sangat powerful!
- Bila tekanan darah cun, tak banyak toxin, mengah pun kurang.

-
Testimoni Cik Puan X selepas consume Vivix Shaklee 

"Nampak perubahan..
Bertambah selera makan...
Makin bertenaga...
Xcepat mengah2 dah.."
Klik SINI untuk testimoni.
.

Nak cuba Vivix Shaklee untuk diri sendiri atau yang tersayang?
Taip "Vivix" dan hantar ke 017-6460765.
Ibu akan respond secepat mungkin in shaa Allah!
-

Diyana Jamal
Pengguna & Ejen Shaklee sejak 2012
+60176460765

Monday, April 10, 2017

RCA - Teknik Santau Diri Jutawan Shaklee

Semalam, mentor Shaklee ibu Master Farah Wahida pecahkan 1 rahsia. Tentang apa?
Tentang cara nak santau diri.

Dont weri. Ni santau halal. Teknik ni di kongsikan oleh salah seorang mentor kami yang pernah mendapat pendapatan bulanan hampir RM 1 JUTA. Pendapatan tau, bukan sales yer :)

Ha cemana tu?
Ade ke santau halal?

Adaaa. Teknik ni di namakan RAHSIA CERMIN AJAIB.

RCA a.k.a santau halal ni khas untuk diri sendiri. Nak ajar kat orang lain boleh. Tapi at the end, mereka yang apply je dapat efek yang baik.

Efek dia ada banyak. Tapi ibu listkan yang paling utama ajelah ye.

Efek dia ialah :

+ Dapat bantu kita berfikir lebih positif
+ Mendorong kita untuk lakukan perkara yang lebih baik

Macam mana nak buat?

Ada 2 cara. Boleh buat salah satu atau mana yang lebih mudah untuk korang.

1. Tulis perkataan positif tentang diri/target yang kita nak guna marker atas sehelai kertas. Then, tampal di cermin.

atau

2. Tulis guna gincu di atas cermin tu.

Lepas tu buat apa?

Dah tulis tu, kena bacalah. Hehehe. Ikut kata mentor ibu tu, lakukan amalan ni selama 40 hari. In shaa Allah ada result yang osem :)

Bahan-bahan untuk "Jampi"


Oppps. By da way, ada 1 lagi rahsia PENTING. Tapi, ibu hanya akan kongsikan kepada mereka yang join ahli Shaklee bersama ibu ;)

Alah. Normallah tu. Sekarang ni, mana ada orang nak share ilmu tanpa ada pengeras kan. Hihihi

Join keahlian Shaklee rm79.50/rm90.10 (sm/ss). Tak rugi join. Boleh beli produk Shaklee guna harga ahli dan boleh buat side income rm20-rm2000. Lebih dari tu pun boleh. Ibu sudi ajarkan.

Jap jap. Yuran ni MUNGKIN akan di naikkan sedikit masa lagi. Kami sedang menunggu kata putus dari Shaklee. Tak tahulah ada perubahan atau tidak. Yang pasti, sekarang ni masih harga yang sama.

Jadi, jangan berlengah ya.
Whatsapp ibu sekarang

Pssst : Selamat beramal 😎

Pengguna & Agen Shaklee sejak 2012
+0176460765






Sunday, April 9, 2017

Pengalaman Memulakan Bisness Shaklee (Part 1)

Bila ingat semula masa mula-mula buat bisness Shaklee dulu, nak gelak pun ade. Mana tak nya, Maybank2U pun tak hade. Bila mentor tanya, menggagau pergi buat (Sory ek. Ibu orang Melaka. Bahasa orang Melaka kan unik sikit. Hihihi)

Kat FB pun ibu hanya tau guna untuk taip-taip status meroyan. Tak tahu yang FB boleh sebagai medium menjual. Lepas jadi seller baru tau yang FB tu boleh guna untuk pasarkan produk.

And masa mula-mula jadi online seller, bukan terus pandai buat status menjual. Kejung tau jemari ai ni tauu. Post hardsell aje memanjang :P Asal boleh je. Itu sebab ibu sangat memahami if ada yang kata tak tahu nak post apa kat FB tu.
Bila ibu dapat PM dari prospek, dia punya degupan jantung tu, pehhh.
Dahsyat! Sebab ape? Sebab tak hade ilmu. Hihihi
Even ibu ni nurse, masa belajar dulu tak lah di tekankan sangat bab supplements ni. Lecturer ajar basic aje. Dah jadi dealer Shaklee ni, kene tau semua pasal supplements. Haa..hamekk kau. Menggigil sel otak nak mengingat 😂
Tapi, adatlah tu. Setiap permulaan tu memang payah. Orang puteh kate "No Pain, No Gain". Dan ibu bersyukur di atas segala apa yang ibu lalui dulu.


So, nasihat ikhlas dari ibu buat mereka yang nak mulakan bisness; Kasi BOLOSSS saja dinding itu. Hahaha.

Oh ya. If u olls nak mulakan bisness bersama Shaklee, ibu sudi bantu tunjukkan jalan. Hanya perlukan beberapa jenis modal :

a) Modal duit 
- hanya rm79.50/rm90.10 (SM/SS)

b) Modal insan (diri sendiri)
- ketekunan dan semangat ingan belajar dan berjaya
- kesungguhan

c) Lain-lain
- Gadjet seperti smartfone untuk memudahkan urusan jual beli & transaksi

Berminat?

Terus whatsapp ibu +60176460765 ya.
Ibu explain lebih lanjut. Ibu tunggu :)
Nordiyana Jamal (Ibu Diyana)
Pengguna & Pengedar Shaklee sejak 2012
+60176460765

Saturday, April 8, 2017

Sahabat Selamanya

Seorang rakan belum tentu boleh jadi sahabat. Tapi, seorang sahabat semestinya seorang rakan dan kisahnya terus terpahat dalam hati sanubari, sampai bila-bila.

Entry kali ni santai-santai je. Bukan cerita tentang bisness tapi memori seorang sahabat terhadap sahabat yang lain.

Waktu ibu study dulu, ibu berkawan dengan semua. Namun, yang paling rapat ada 5 orang. Ibu ada cerita nak kongsi tentang persahabatan kami ni. Ibu rasa sebak setiap kali ibu teringat kisah ni.

Waktu tu semesta 4. Ibu sakit perut, sebelah kanan. Dah katanya belajar nurse, mesti tahu kemungkinan sakit ape kan. So, terus pergi klinik. Then, doktor sahkan suspect appendix and refer to Hospital Pakar KPJ Seremban.

Oleh sebab kolej ibu tu di ceruk luar bandar pada ketika tu (Kota Seriemas), ibu pergi sendiri naik van ke KPJ Seremban. Jumpa Dr Tang (eh tak ingatlah nama doktor tu. Yang pasti Chinese. Dia doktor oncall). So, doktor kata kene operate.

Di pendekkan cerita, ibu sorang-sorang je kat hospital tu; atas kehendak ibu. Ibu tak nak susahkan kawan-kawan ibu. Call mak, mak pun terkejut sampai menangis... huhuhu

Masuk OT jam 3 petang, keluar jam 6.30 petang sebab tekanan darah ibu rendah. Doktor teraksa stabilkan dulu sebelum release ke wad. Tapi, waktu tu wad penuh. Jadi ibu lodge je kat Emergency Department.

Sakit. Memang sakit. Tapi, ibu just kuatkan semangat. Along ibu ada datang juga petang tu jenguk sekejap. Datang dari Kajang.

Esoknya, jam 11 pagi doktor buat round. Nak pindahkan ibu ke wad. Ibu dengan confident kata, ibu dah ok. Nak balik rumah, wal hal nak lepak kat kolej ja sebab tak ade transport nak balik Melaka.

Balik kolej, sahabat-sahabat ibu buatkan hati ibu terharu. Semua benda diorang tolong buatkan. Masak bubur untuk ibu, jaga ibu. Serius buatkan ibu rasa sebak.

Nak jadi cerita, 2-3 hari lepas keluar hospital tu air tak ada. Diorang ni lah yang tolong ibu angkut air dari bawah. Kalau tak silap masa tu, kami duduk tingkat 3. Ya Allah, serius buatkan hati ibu sebak dengan bantuan diorang tu.

Then, pihak kolej bagi kami cuti sebab air mungkin tak akan ada seminggu. Hati dah makin risau. Macam mana nak balik ni? Transport tak ada.

Waktulah, lecturer ibu Encik Baharudin offer untuk hantar ibu balik Melaka. Allahuakbar. Sebak lagi hati ni. He was one of lecturer yang sangattttt baik. Ajar bab tulang. Dia seperti bapa kami di kolej.

Tapi macam biasa, ibu tak suka susahkan orang lain. JAdi, ibu hanya minta dia hantarkan ke stesen bas Seremban. Ibu naik bas balik Melaka. Sakit memang sakit terhentak sana sini. Tapi entahlah. Ibu memang suka harung semua benda sendiri.

Begitulah cerita ibu sewaktu ibu operate appendix. Semua tu ibu berjaya lalui atas izin Allah dan juga ihsan sahabat-sahabat ibu serta Encik Bahar. Terima kasih di ucapkan kepada mereka semua.

Oh ya. Sebelum tutup cerita, ibu nak kenalkan u olls dengan sahabat-sahabat ibu. They olls ni semua berjaya jadi jururawat yang terlatih. MEreka bekerja di Arab, IJN, Hospital Terengganu, Hospital KPJ Penang dan seorang lagi di Sabah.

Ibu belanja u olls 2 keping gambar kami ye.

On Graduation Day
Dari kanan : Khadijah Ahmad (bertugas di Arab), Kak Liana Mazelan ( bekerja di Hopsital Terengganu)
Nurul Hafizah Nordin ( di KPJ Penang ), Che Rosmini Che Hanafi ( di Institut Jantung Negara),
Jancy Ah Soon ( di Sabah ), Nordiyana Jamal ( di rumah. hehehe)

Waktu ni kami di JB. Saja-saja buang tebiat pakai baju sekolah.
Back to school lah sangat :) hehehe
Dari kanan : Kak Tasya, Nurul Hafizah, Che Rosmini, Khadijah,
Mazliza, Liyana, Jancy Ah Soon, Kak Yana, Nur Hafiza, Diyana.

Orait. Tu saja. In Shaa Allah ada masa nanti, ibu tulis lagi tentang life ibu zaman dulu-dulu ya. Thanks for reading. Tinggalkan jejak u olls tau. Mudah ibu dan kawan-kawan lain nak lawat FB u olls ;)

Lastly, this was our special song in college that time. Miss u olls ;'( 



Pengguna & Pengedar Shaklee sejak 2012
+60176460765


Friday, April 7, 2017

Cara Update Status Menjual Di Facebook




Beberapa bulan lepas, ibu ada baca 1 ebook percuma dari Tuan Faisal Abdullah mengenai "Cara Update Status Menjual Di Facebook".

Ibu tak dapat nak kongsikan link/ebook tu pada public coz Ibu tak pasti either ebook tu dah di gunakan untuk jualan atau tidak. So, basicaly this is only my sharing about the ebook sebab ibu pun masih lagi banyak yang kena improve.

Ibu just nak kongsikan 2 point sahaja ya.

Sebenarnya, jantung fesbook terletak kepada LIKE & KOMEN. Contoh : friends ibu ada 50, Siti ada 100 orang, Milah ada 200 orang.

Jika status ibu di komen oleh Siti, maka, post kita tu boleh di lihat oleh 100 orang rakan-rakan siti. Begitu juga dengan Milah.

Oleh kerana itu, kita perlu bijak untuk menulis post yang seakan MEMAKSA audience menulis komen atau berikan like. Namun, kita kena ingat. Algo fesbook sentiasa berubah-rubah.

Point ke 2.

Selain kita perlu bijak menulis post yang seakan "memaksa" audience untuk respond, kita juga perlu menyusun rakan-rakan kita.

Part ni, Tuan Al-Irfan Jani pernah kongsikan butiran di dalam FB Group A1 Storytelling & Copywriting. Ia berkenaan dengan "TAG TEAM". Boleh klik link ni untuk join group --> A1 Storytelling & Copywriting

Tag team ni ibarat seperti pembeimbing rakan sebaya. Kita bagi support kat post-post dia and at the same time, kita juga boleh berkolebrasi dengannya (JV).

Tag team ni either dalam niche yang sama atau berlainan dengan kita. Its your choice. Apa yang pasti, kita sama-sama nak bantu antara satu sama lain.

Orait. Itu saja perkongsian ibu.
Moga belajar sesuatu dari post ni.

#PENTING! --> Sila tinggalkan jejak u olls di blog ibu ya :)

Pengguna & Pengedar Shaklee sejak 2012
Whatsapp +60176460765