Saturday, April 15, 2017

Nak Kurus? Baca 2 Tips Kurus Dari Dr Zubaidi Ahmad

Alhamdulillah. Cukup juga 33 orang yang komen kat status ibu tadi tu. Korang memang sporting habesss 😍

Sebenarnya, komen tu sebagai pendorong agar ibu bersemangat untuk berkongsi. Itu saja. 

Apa pun, terima kasih ya sebab sudi drop komen. Ibu sangat-sangat hargainya.

Orait.

Berbalik pada tajuk, ibu ada komen pada salah 1 status Dr Zubaidi Ahmad. Dan alhamdulillah, doktor bagi respond dengan memberikan tips yang baik untuk di kongsikan.

Korang boleh refer sceen shot di bawah ni.




Haa. Itulah rahsianya. 

+ Kurangkan gula
+ Gantikan nasi dengan barli.

Ni ibu ada cari sedikit info tentang Barli. 
Bagaimana barli boleh membantu untuk kurus?

"Air barli adalah satu sumber minuman kesihatan yang sangat baik bagi orang yang ingin mengurangkan berat badan. Ianya tinggi dalam serat, terutama beta-glucan. Ia boleh memberikan anda rasa kenyang dalam jangka masa yang lama, mengelakkan anda daripada makan berlebihan (dan tidak perlu).

Tambahan lagi, air barli ini sangat baik untuk sistem penghadaman badan dan meningkatkan metabolisma lemak. Untuk mendapatkan hasil yang memuaskan, minum 3 cawan air barli setiap hari" 
Sumber : panduansaya.com



So, lepas ni bolehlah makan barli yea. Puasakan nak dekat ni. Eloklah sama-sama kita mulakan pemakanan yang sihat.

Boleh-boleh?

Kongsikan tips ini kepada rakan dengan SHARE link blog ini pada mereka untuk manfaat bersama 😊


Diyana Jamal (Ibu Diyana)
Pengguna & Ejen Shaklee sejak 2012
+60176460765


8 comments:

  1. Barli juga sesuai utk orang yang kena kencing kotor. Naseb baik stok barli ada lagi 😄

    FB : Raffiq Izwan Omar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Dulu after operate, doc pun suggest barli kat abah. Untuk kurangkan darah dalam air kencing :)

      Delete
    2. Yup. Dulu after operate, doc pun suggest barli kat abah. Untuk kurangkan darah dalam air kencing :)

      Delete
    3. Yup betul. Elok untuk kencing kotor.

      Delete
  2. Yes. Nasib baik barli ada kat rumah ni. Tengs for sharing ibu 😍

    FB : Fadz Fauzie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 fadz. Tengs juga sebab sudi lawat blog ibu 😍

      Delete
  3. Ana, barli tu yang kite rebus sendiri ke?? Minum airnya sahaja atau makn barli tu skali? Lagi satu, nk tambah gula atau minum gitu je..atau boleh ganti dgn stevia or gula batu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nia humairah ; makan skali barli tu. If nak tambah, sikit je. Kite boleh ambil 2-6 sudu teh gula sehari. Ikut doc Zubaidi ni dia prefer letak stevia

      Delete